Fotografie, Interieur, Interieurfotografie

Nieuwe keuken: hoe en wat

Mijn nieuwe keuken bevalt echt zo goed! Niet alleen de vaatwasser (na 10 jaar de afwas te hebben gedaan) maar ook de sfeer en stijl is echt geworden zoals ik het in m’n hoofd bedacht had. Superblij mee!

Na de eerste foto vorige maand te hebben vrijgegeven nu een uitgebreide fotoreportage. Tevens vertel ik hoe ik het gedaan heb, welke materialen ik gebruikt heb en geef ik je mijn tips en ontdekkingen door.

Dit is ‘m dan geworden:

Onze nieuwe keuken 1

De wens voor de keuken was: compleet renoveren, een mix van stijlen gebruiken, licht maar geen witte kastfrontjes. Optimaal benutten van de ruimte en efficiënt kunnen werken. Geen bovenkastjes en toch voldoende opbergruimte. Niet te truttig maar tijdloos en sfeervol tegelijk.

De uitdaging zat ‘m bij ons vooral in de grootte van onze keuken, deze is nl. 6m2 groot, net iets minder dan 3 meter lang en zo’n 2 meter breed.
Vaste gegevens in onze keuken zijn de deuren aan beide kanten, het raam, de originele schouw en de originele inbouwkast.

TEKENING
Aangezien we al jaren de keuken heel graag wilden verbouwen hadden we al vaker tekeningetjes gemaakt. Ik doe dat graag op papier, mijn man op de computer, wat uiteindelijk het handigst is natuurlijk 🙂
Ik kan wel zeggen dat dit het allerbelangrijkste is, een tekening op schaal. Maak ‘m zelf of laat het in de keukenzaak maken en vraag een kopietje. Je hebt ook hele handige gratis programma’s hiervoor op internet, o.a. bij IKEA.

MOODBOARD
Zelf heb ik geen mooi moodboard meer gemaakt maar had ik wel een knipselmap + een Pinterest bord waar ik mooie plaatjes maar ook allerlei soorten kranen, lampen e.d. op pinde. Handig omdat je dat niet telkens weer op moet zoeken waar je die ene kraan of koelkast nou goedkoop gevonden had.

RENOVATIE
Aangezien bij ons muren, plafonds en leidingwerk/elektra (eigenlijk alles) gedaan moest worden is het meeste werk gaan zitten in alles wat je nu niet meer ziet 🙂
De granieten vloer hoefde gelukkig alleen opgeknapt te worden, dus die hadden we alvast!

DE KEUKEN
Wij hebben onze keuken over en nergens vandaan geshopt. Aangezien wij duidelijke wensen en eisen hadden was dit voor ons de meest logische optie. Je hebt ook hele goede keukenzaken maar wij wilden het graag in eigen hand houden. Wel moet je het dan niet erg vinden om alles zelf uit te zoeken en daar tijd in te investeren.

Onze nieuwe keuken 2 Falcon Elan fornuis

APPARATUUR
De eyecatcher in onze keuken is ons prachtige Falcon fornuis. Van Engelse makelij, een zusje van de AGA Fornuizen. Heel fijn in gebruik, ik noem ‘m ‘ons bakbeest’ 🙂 Tip om rekening mee te houden als je een fornuis tegen een muur wilt plaatsen: de ovendeurtjes moeten vaak helemaal open kunnen. Vandaar dat wij nog een kastje van 10 cm ertussen hebben gezet. Handig voor bakblikken en snijplanken 🙂

De overige apparatuur is verstopt achter de kastjes. Als je zoals wij alleen de mogelijkheid hebt voor een onderbouw koelkast en niet telkens wilt bukken om iets te pakken kijk dan eens naar een ladekoelkast van Miele of Liebherr. Wij hebben uiteindelijk vanwege een aanbieding voor de laatste gekozen maar deze zijn in specificaties hoegenaamd hetzelfde.

Omdat we niet zo’n grote keuken hebben is onze vaatwasser een 45 cm smalle vaatwasser van Bosch geworden. Ideaal voor ons tweeën en zeer praktisch door de besteklade bovenin de vaatwasser zodat je nog genoeg ruimte over hebt onderin voor borden en pannen.

Onze afzuigkap is een eenvoudig maar stil inbouwapparaat, ook van Bosch, omdat er maar een kleine ruimte afgezogen hoeft te worden. Volledig geïntegreerd in onze oude jaren ’30 schouw! Paste er net in met die schuine wanden.

Bij de aanschaf van onze apparatuur hebben wij vooral gelet op energiezuinigheid, prijs, handigheid en of dat het apparaat een beetje geluidsarm is (ook niet onbelangrijk!).

Onze nieuwe keuken 3Onze nieuwe keuken 4Onze nieuwe keuken 5

INDELING
Onze indeling werd voor een groot deel bepaald door het raam aan de zijkant en de originele schouw aan de andere kant.
Let er bij het indelen op dat het fornuis en de spoelbak niet te ver uit elkaar zitten (voor de veiligheid ivm afgieten hete pannen).
Bij ons zit aan de rechterkant van het fornuis eerst een ladekast met bestek e.d., dan de koelkast, dan de spoelbak met daaronder onze afvalscheidingslade. Daarnaast de vaatwasser.
Als het uitkomt is het ook handig dat de vaatwasser naast de spoelbak en afvalsysteem zit ivm kopjes leeggieten, etensresten weggooien e.d.Tot op heden bevalt deze indeling heel goed.

KASTEN EN FRONTEN
Onze keukenkastjes komen bij IKEA vandaan. Nu met het nieuwe Metod systeem zijn de kasten hoger en heb je dus meer opbergruimte (en niet zo’n hoge plint). Let wel op bij de vaatwasser! Aangezien de vaatwasser minder hoog is maar wel een hoog front er op heeft (80 cm hoog) gaat dit met de grote draaihoek niet passen. Daarvoor heb je dan een zogenaamd glijscharnier die dat voor je oplost. Pfff… gelukkig! Wij zaten even in de stress toen we daar achter kwamen.

Voor de frontjes wilde ik graag een greeploos front zonder dat dat ten koste zou gaan van de opbergruimte of er een lelijke aluminium strip achter zou moeten. Gelukt! Al zoekende kwam ik zo’n ontwerp ergens tegen en we hebben een meubelmaker uit de buurt dat voor ons laten maken van watervast MDF. De kleur heb ik uitgezocht bij een verfspecialist vlakbij en deze zelf (!) 4 x opgebracht op het front. Wat een werk, dan weer schuren, dan weer lakken, 2x grondlak, 1x hoogvullende lak en 1x aflak. Binnen- en buitenkant!
Hier ben ik echt heel blij mee, met een kleur moet je altijd even afwachten hoe het wordt en dit is echt geworden hoe ik het in gedachten had, gelukkig!

Onze nieuwe keuken 6

 

OPBERGRUIMTE
Denk echt na hoe je de keuken gaat gebruiken, welke spullen je moet opbergen, wat je wel of niet vaak nodig hebt, enzovoort. Wij hebben nu namelijk maar 1 gewoon kastje aan de keukenkant en aan de andere kant deze originele jaren ’30 inbouwkast. Deze kast staat ook behoorlijk vol maar hiernaast willen we nog zo’n kast maken. Dubbel zoveel ruimte!

Onze nieuwe keuken 7

ELEKTRA
Zorg echt dat je genoeg stopcontacten hebt! Achter mijn koffiezetapparaat zitten er 3 en achter mijn blender ook nog eens twee + achter de bovenste plank nog twee. Heel vervelend als je niet lekker kunt werken vanwege een stopcontact te weinig.

WERKBLAD
Een Belgisch hardsteen (Arduin) werkblad. Ongeveer het meest kras- en vlekgevoelige wat je kunt bedenken. Ik vind het echt heel mooi. We hebben dan ook bewust nagedacht of we dit willen: een werkblad met vlekken en krassen. Ja, bedachten we ons, het mag gewoon ‘leven’.
Nu, na een paar maanden in gebruik, ben ik er nog steeds heel blij mee maar merk ik wel dat ik nog steeds oplet. Want niet alleen van citroen krijg je vlekken… ook van tomaat, appel en dat soort dingen. Maar goed, het ziet er nog steeds netjes uit. Af en toe al even bijgewerkt met olie. Qua schoonmaakmiddelen is mijn ervaring dat ecologische producten op natuurbasis het beste zijn en dus geen problemen opleveren.

TEGELS
De witte muurverf is afwasbaar maar ik vond een randje tegels toch wat veiliger. Om elk spatje te moeten wegvegen durfde ik met wit niet aan. Dus kleine metrotegels zonder voeg! Leuke tegels, mooi klassiek zonder truttig te zijn.
Tip voor jullie: bij een vaatwasser die tegen een muur aan staat is het erg handig daar ook te tegelen ivm vlekken.

Onze nieuwe keuken 8

 

VERLICHTING
Dat was nog wel even uitzoeken. Ik heb dit ook pas als laatste gedaan terwijl ik natuurlijk ivm de elektra wel moest weten waar de lichtpunten moesten komen. Gelukkig is het goed gekomen…
Heerlijk vind ik al die halogeenspotjes van de afzuigkap. Zo heb ik goed licht op wat ik aan ’t koken ben. Als algemene verlichting heb ik een plafonnière gekozen (klein stukje is te zien op foto 1) vanwege dat ik al hanglampen boven het aanrecht heb. Nog een hanglamp daarbij wordt een beetje veel. Plafonnière is van IKEA.
De lampjes boven het aanrecht zijn v.w.b. de snoeren en lampen van Snoerboer, de oude stijl fittingen heb ik via Ebay uit Engeland laten komen via Dowsing & Reynolds. In Nederland kon ik het net niet vinden hoewel ze bij Cables & Co vergelijkbare fittingen hebben.

DECORATIE
Het meest leuke van alles! Toen het klaar was en mijn eigengemaakte planken aan de muur hingen heb ik meteen leuke dingen er op gezet. De decoratie is toch wat het dan af maakt en eigen maakt, gezelligheid geeft. En dit kan je nog eens wisselen 🙂

Onze nieuwe keuken 9

En dan deze foto….. het laatste wat er ‘nieuw’ is in onze keuken maar niet blijft!
Hier moet, zoals ik al eerder zei, de nieuwe inbouwkast komen. Maar als je 7 weken geklust hebt moet je weten wanneer je moet stoppen. En dus komt deze later nog.

Wil je verder nog iets weten? Vraag gerust!

[beelden: aline sietsema]

Bewaren

Bewaren

You Might Also Like